jueves, 29 de julio de 2010

Porsche Museum / Delugan Meissl, photos by Michael Schnell

29 de julio de 2010.

Architecture photographer Michael Schnell shared with us his interior photos of the Porsche Museum in Stuttgart, Germany, designed by Austrian architects Delugan Meissl. The project was completed in 2008, after being awarded with the 1st prize in a 2-stage competition back in 2005.

The exhibition space we see on these photos in contained by a monolothic volume supported by a steel structure, which spans 5,600sqm to a dramatic effect as you can see on the above photo.


martes, 27 de julio de 2010

Licanten Public Library / Emilio Marin + Murua-Valenzuela

27 de julio de 2010.

© Cristobal Palma
Architect: Emilio Marín + Benjamín Murúa, Rodrigo Valenzuela
Location: Licantén, Chile
Associated Architects: Enrique Browne
Collaborating Architect: Juan Carlos Lopez
Structural Design: DEC diseño estructural
Contractor: Constructora ECSON
Project Year: 2008-2009
Photographs: Emilio Marin & Cristobal Palma

The project consists in the recuperation of an old metal shop for trains on the Curicó-Licantén railway branch, abandoned for 20 years, for its transformation into a library.

In spite of its condition of abandonment and deterioration, the metal shop has formed part of the history of Licantén, and therefore has an important meaning for the community. Through the incorporation of a new program and in keeping certain essential elements of the existing building, the proposal hopes to recover the building and give it a new meaning. In short, it intends to update its tradition.

The project is located between two main streets of the city. At this point, the first stage of the Ciro Boetto Pedestrian Walk has been built, and once the second stage is finished, the library will consolidate itself as the conclusion of the Pedestrian Walk, ultimately rounding off this end of the city’s civic axis.

Also, there is an exterior reading area on the west area of the library, where the old railway turntable used to be.

- Recovery of the main space:
It has been considered essential, as part of the recovery operation of the building, to preserve the main space of the old metal shop in addition to its exterior volume. Based on this idea, the proposal preserves the height of the space and its lighting conditions, and transforms it into the main reading room of the new library.

- Expansion:
In order to comply with the required program, two new volumes have been added, strictly following the geometric rules of the existing volume. Both volumes, on either end of the existing one, take the height of the central volume, and are then made smaller towards the ends to reach the residential scale of the houses in the area.

In the volume closest to the center of Licantén the children’s area and common area are proposed, directly connected to an access public plaza. The office area is located on the west volume, for which a metal lattice that diffuses the afternoon light has been designed.

The idea that is addressed with the incorporation of the two new volumes is to form a new single and unified one.


lunes, 26 de julio de 2010

House 6 / Marcio Kogan

26 de julio de 2010.

© Pedro Kok
Architect: Marcio Kogan
Location: São Paulo, SP, Brazil
Co-author: Diana Radomysler
Interior Design Co-authors: Diana Radomysler, Mariana Simas
Project Team: Beatriz Meyer, Carolina Castroviejo, Eduardo Chalabi, Eduardo Glycerio, Gabriel Kogan, Lair Reis, Maria Cristina Motta, Oswaldo Pessano, Renata Furlanetto, Samanta Cafardo, Suzana Glogowski
Landscape Architect: Renata Tilli
General Contractor: Lock Engenharia
Structure Engineer: Leão & Associados
Site Area: 890 sqm
Built Area: 995 sqm
Project Year: 2009-2010
Photographs & Video: Pedro Kok

The House 6 project was thought out after the client had made an important request. The family wanted a covered external space to be used for everyday living. This space should be used to organize all the social life of the house. The Brazilian tropical climate suggests ample use of these solutions in vernacular as well as in modern architecture. Beginning from the colonial, Brazilian architecture has usually incorporated a space that was known as the veranda. Verandas are covered linear spaces in front of the living room and bedrooms which act as the intermediary between the interior and exterior.

In the House 6 project, the idea of the veranda has been reinvented. The veranda is not exactly in front of the living room, disposed longitudinally, but, rather, perpendicular to it. The wooden pillars that give support to the structure and the clay tiles of traditional verandas have been substituted by modern pilotis that support a volume of flat slabs. The veranda of House 6, nonetheless, still remains an open space and, simultaneously, opens to the garden and the pool. It is a living room, a TV room and an extension of the internal kitchen.

This space, then, structured the entire architecture of the house, organized in two transversal volumes and an annex in the back that holds a home office. The lower volume houses the utilities, the kitchen and the living room with door-frames that can be recessed into the walls, and thereby entirely opening the internal space to either side. This sets the cross-ventilation and an unfettered contiguous view of the garden. The upper volume has the private area of the house with the bedrooms and, on the third floor there is a small multiple-use living room alongside an upper deck.

Architecturally, the space of the veranda, located under the bedrooms, would have a low ceiling-height, to create a warm feeling. The sum of the structure of the two perpendicular volumes and the living room ceiling-height would result in a very high ceiling. Thus, it was decided to make the living room lower in relation to the veranda and the garden. This result made it possible to have a house with elongated proportions and the viability of a covered external pleasant space to be used on both warm and cool days in the city of São Paulo.