sábado, 26 de junio de 2010

Marof Winery / Andrej Kalamar

26 de junio de 2010.

© Studio Kalamar
Architect: Andrej Kalamar – Studio Kalamar
Location: Mackovci, Slovenia
Structural Engineering: Igra
HVAC Engineering: Veling
Electrical Engineering: Mat-El
Client: Panvita Marof d.o.o.
Contractor: SGP Pomgrad d.d.
Built Area: 2.200 sqm
Budget: 3.200.000 €
Project Year: 2006-2008
Year of Construction: 2009
Photographs: Studio Kalamar

The Marof (Maierhof) in eastern Slovenia has existed for 120 years. Its composition of a country manor house and outbuildings lies on the ridge west of Mackovci village in Prekmurje. Complete revitalization of the complex reinstates the manor house to its original condition; the outbuildings are replaced with new structures, adapted to new functions and technologies, all under supervision of Institute for Protection of Cultural Heritage.

First of these is the winery; its form follows terrain topography, its volume composition is subordinated to the adjoining manor house. In accordance with the Cultural Heritage guidelines, the roof is finished in red brick, the roofing material of the old outbuildings.

Fragmented facade surface sets up a multitude of vertical bars embraced by grapes. The visible part of the structure above ground comprises only the visitor reception area (northern side) and grape reception (southern side). The rest is hidden below ground: technological areas consist of grape press, metal and wooden wine canisters, a laboratory, bottle filling station and storage areas. Viewing portholes in visitor reception area provide views of the cellars below. Vineyards surround the building on all sides; they are all that can be seen from within.


jueves, 24 de junio de 2010

Cvetkova Apartments / Andrej Kalamar

24 de junio de 2010.

© Miran Kambic
Architect: Andrej Kalamar – Studio Kalamar
Location: Murska Sobota, Slovenia
Structural Engineering: Igra
HVAC Engineering: Veling
Electrical Engineering: Mat-El
Client: Imo-Real d.o.o.
Contractor: SGP Pomgrad d.d.
Built Area: 6,370 sqm
Budget: 5,800,000 €
Project Year: 2006-2007
Year of Construction: 2008
Photographs: Miran Kambic, Studio Kalamar

Apartment buildings are located in a redeveloped downtown area that has recently been converted from derelict industrial to public and residential use. Despite its central position in the city, the site is removed from main roads and downtown bustle. Next to the new music school on the north of the city block, three apartment buildings rise from a green surface.

Their positions reflect the heterogeneous surroundings; variety of directions influences the varying orientations of the volumes. As there are no parallel facades, each apartment can establish an individual character without obstruction. Lower floors comprise four apartments each, top floor is divided into three apartment units, all with flexible floor plans. As a result, long facade surfaces ensure each apartment abundant natural light. The smooth facades with enclosed loggias enfold the volumes into a shimmering ceramic coat, varying in colour tone and reflectivity.

Transparent fence around the complex prevents exclusion from surrounding city life while allowing unsupervised children’s play. Gently sloped green areas provide various opportunities for that, and a small playground for the youngest children is located in the eastern corner of the site.

Parking and storage spaces are arranged below ground, serving as a base for all three volumes. Special attention was accorded to energy use of the complex. Each building has a separate boiler room, cooling is arranged individually, the compact facade and energy supply scheme both stimulate economical consumption and thus reduced energy use.


miércoles, 23 de junio de 2010

Vivat Pool and Spa / Andrej Kalamar

23 de junio de 2010.

© Miran Kambic
Architect: Andrej Kalamar – Studio Kalamar
Location: Moravske toplice, Slovenia
Structural Engineering: Statikon
HVAC Engineering: Veling; Projektivni biro Murska Sobota; Makro 5 Investicije
Electrical Engineering: Elting
Client: Meteor turizem d.o.o.
Contractor: Vegrad d.d.
Built Area: 3.500 sqm
Budget: 2.800.000 €
Project Year: 2004-2005
Year of Construction: 2006
Photographs: Miran Kambic

The pool and spa complex is connected to the existing hotel via a communication axis comprising various public spaces, which leads along the new pools to the future hotel at the west edge of the site. On the south of the axis, the swimming pool hall contains indoor pools and adjoining saunas, the outdoor pools with the restaurant are located on the north side. Upper floor houses various healthcare and wellness programs.

The dynamic volume of the pool hall evokes the water drop shape, its smooth interior wooden sheath dispersing water reflections from the pool. The principal volume behind establishes hierarchy of the scheme; a wrapping of coloured expanded metal softens its rigid lines. To the north, the wide overhang spans the entire length of the scheme, protecting the poll support areas. The pool platform, comprising the swimming, thermal and children’s pools, is covered in warm terracotta tiles, while the pools’ interior is clad in a pattern of three blue-green hues, echoing the water’s dynamic.

Energy use represents an important feature of the project. The primary energy source, thermal water, is used in the pools, but it also provides energy for the building’s other functions.


lunes, 21 de junio de 2010

Menjarosa / dooa arquitecturas

21 de junio de 2010.

© Pepe Pascual Fuentes
Architects: dooa arquitecturas
Location: Torrevieja, Alicante, Spain
Project Team: Asunción Díaz García, Vicente Pascual Fuentes, Miguel Pérez de Sarrió Fraile
Contributors: María Amorós Gonzálvez (engineers), José María Vidal Coves (engineer), Santiago Lloret Fuentes (structure)
Client: Consellería de Educació de la Generalitat Valenciana
Constructor: JOST S.A.
Building Area: 344,24 m2
Project Year: July 2009
Photography: Pepe Pascual Fuentes

Do you remember those unforgettable moments playing with your friends at school in the courtyard? It´s exactly there, in the funniest place, where it´s necessary to build new school’s canteen. The project tries to minimize the playground lost, becoming an extension of the childhood area, able to interact with the children.

A big wall where it’s possible to draw in closes the school’s canteen towards the classrooms. The trees that existed before remain and “enter” in the building through a big glass wall which allows children to have lunch next to the vegetation, in close contact with it.

And why that color? Maybe because of a distant memory of the famous pink salt lakes in Torrevieja, the place where the project is, or maybe just because we “felt” it that way.