viernes, 30 de agosto de 2013

Yungang Grottoes Museum in Datong / Do Union Architecture


Yungang Grottoes Museum in Datong(approved construction by State Administration of Cultural Heritage and Shanxi provincial government in 2010). Established on the west edge of Yungang Grottoes in Datong, within the scenic spot of Conservation Zone, is one of subprojects at the whole renovation area of Yugang Grottoes. Situated in southwest of the scenic spot, enclosed by Northern Wei Grottoed in north .The project covers a total construction area of 9939.46 square meters, containing an exhibition hall and a multi-functional performing arts center(recovered at the site of the ancient city).
(c) Do Union Architecture

The entire appearance is designed to present the arrangement of several arching-shaped strips in 4 meters wide by 40 meters long each. The exhibition hall is a one layer long-span space, which is 6 meters deep underground while the highest elevation above ground is 5.8 meters. The performing arts center based on the careful recovery of histrionic place in south edge has an underground layer which is as high as 3.6 meters, the height of cornice on ground floor is 7.0 meters. On the front facade,the architect took the design of hollow-out,which is benefit for side and makes the whole building more slim and graceful.

Design concept

Yungang Grottoes is one of largest grottoes in China. There are 45 main caves,252 niches, and over 51000 stone sculptures, enjoying the fine reputation around the world with its delicacy and eternal beauty. The whole masterpiece reaches the first peak of Chinese Buddhist arts, representing the most outstanding Chinese Buddhist cave arts in 5th and 6th century. Since one thousand five hundred years, Yungang Grottoes has suffered from rigors of time, bad effects of weathering, erosion and earthquakes, the cave and sculptures are dilapidated and incomplete,causing serious damages.

For this reason, the new building must stand a clear and positive attitude to the improvement of the scenic spot. Therefore, unlike the usual approach, the volume of construction sinks into ground to avoid the negative changes toward the ancient heritage and its surrounding environment. Applying modern techniques to contemporary architecture, the museum is perfectly integrated into the entire scenic area.

As designing, the large dimension building of an area of 6000 square meters is almost hidden under the ground. What’s more, strengthening with its 300-meter-long roof, the building expresses a simple and smooth architectural language, as a fine rhythm into the beauty of land. With the “openness and vast” artistic conception serving as a means for expression, the whole architecture Grottoes’ profound history and brilliant artistry.

A new architectural landscape after 1500 years will bring a bright future for the exquisite cultural heritage and recall its beauty of delicacy and vicissitudes to the whole world. View of top, the roof with the simple rhythm in wave makes the whole building a sense of gravity, since using the match with surroundings, it is perfectly integrated into the entire scenic area.

(c) Do Union Architecture

(c) Do Union Architecture

(c) Do Union Architecture

(c) Do Union Architecture

martes, 27 de agosto de 2013

Bentini Headquarters / Piuarch


The new administrative and operational headquarters of Bentini Building & Engineering is in Faenza, set in a sparsely populated area where the landscape is strongly characterized by the presence of farmland. The office building consists of a single, linear volume set back from the road, and has been designed according to the highest standards of quality, combining great flexibility of the interior spaces with a simple and well-organized floor plan on different levels. The top floor can be utilized for events and conferences also by the local residents, offering townspeople an opportunity to experience the space of the company that opens onto the city that hosts it.

 (c) Andrea Martiradonna

The street-side façade lends a distinctive and unique character to the building, superimposing over the continuous glass facing of the offices a modular grid of angled solar filters that divide the façade into rectangular compartments of varying dimensions. This compositional solution creates a perception of the building as being in a state of continuous transformation, depending on the viewer’s position, as well as on the light that shapes the volumes with shadows while at the same time generating a sequence of dynamically shifting views of the work being conducted inside.

The rear façade of the building, entirely in glass, is designed to maintain strong visual continuity with the surrounding countryside. While the two façades are different from one another, they share an impetus toward the outside through transparency, screened on the street side and open to the landscape on the opposite side. 

  (c) Andrea Martiradonna

  (c) Andrea Martiradonna

  (c) Andrea Martiradonna

  (c) Andrea Martiradonna

  (c) Andrea Martiradonna

  (c) Andrea Martiradonna

  (c) Andrea Martiradonna

  (c) Andrea Martiradonna

  (c) Andrea Martiradonna

  (c) Andrea Martiradonna

  (c) Andrea Martiradonna

  (c) Andrea Martiradonna

 (c) Andrea Martiradonna

viernes, 23 de agosto de 2013

haptic architects win riga international airport competition

UK and norway-based firm haptic architects, in collaboration with norwegian firms narud stokke wiig architects & planners and griff arkitektur have won the open international competition for the new airbaltic terminal at riga international airport, latvia.

their proposal was selected from 125 entries, hailing from 70 countries.

the competition called for 'design concepts, both architectural and functional that best captured the aspirations and brand identity of airbaltic.' the first phase will accommodate 7-8 million passengers per annum, while the new terminal will cater 14 million passengers.

winning design features a roof for the airbaltic terminal that is influenced by the gently undulating forms of the latvian landscape, with peaks and troughs responding to the structure's internal configuration and passenger flows. the internal roof soffit is composed of a hexagonal timber grid shell, with infill of timber or clear and diffused glass used to control the daylighting and acoustics of the space, while providing dramatic variation across the entirety of the roofscape. the composition of light, shade, depth and color is derived from the forest canopies found throughout latvia, while the hexagonal pattern relates to the country's history of geometrical patternwork.

viernes, 16 de agosto de 2013

Barber Amsterdam

The copper tubes that branch across the walls and ceiling of this Amsterdam barber shop by Ard Hoksbergen carry both water and electricity (though not in the same pipes).
Some channel water to the sinks but others culminate in light bulbs or hooks against a backdrop of white tiles, plywood and concrete.
Hoksbergen compares the pipes to "a giant cobweb" and says natural materials were chosen to create "a raw but warm atmosphere."
Called Barber Amsterdam, the shaving salon is housed in a 19th-century shop in the city centre.
See an installation of pipes covering an abandoned house in São Paulo in our earlier story.
Hoksbergen was one of five graduates awarded the Dutch Archiprix for their student work in June.


martes, 13 de agosto de 2013

El valor de los edificios verdes

Para un estudiante o profesional de la Arquitectura deben estar más o menos claras las ventajas de un edificio sostenible/sustentable, pero esta realidad está aún por descubrir para la mayoría de empresas, que ven a los ‘edificios verdes‘ como un lujo de costes elevados en materiales, instalaciones, y hasta en el diseño, para cumplir con los estándares LEED.
Es verdad que esos costes son reales, pero ¿qué pasa con los beneficios económicos que producen a los propietarios y ocupantes? En este sentido, el Consejo de Construcción Verde en España (Spain Green Building Council) ha publicado los resultados de un estudio que, no solo menciona algunas de las ventajas de los edificios sostenibles, sino que además aporta datos sobre el incremento del valor de esos inmuebles, y de los beneficios económicos que se pueden alcanzar.
Resumidamente, éstas son las conclusiones que se dan a conocer:
  • Mayor valor de mercado, ya que tienen mayor demanda, son construcciones de mayor calidad, y son escasas. Para un propietario de un edificio (de oficinas y/o comercial) con certificación LEED explotado en alquiler, los beneficios empresariales vendrán principalmente de las rentas más altas, con mejores tasas de ocupación y de alquiler, a un menor riesgo. Para los ocupantes, aportará una ‘imagen pública verde’, tendrán menores costes de operación y de mantenimiento, mayor productividad de los empleados, a un menor riesgo también.
  •  Menores costes. El ahorro que supone un edificio que funciona con menor energía, y que necesita de menor mantenimiento, servirá para amortizar el gasto en hacer el edificio sustentable.
  • Mayores ingresos. Al estar más solicitadas, estas construcciones tienen unas tasas de vacantes más bajas (de un 3,5%), pero también sus rentas de alquiler son un 13% más elevadas que las de los edificios No-LEED. A estos ingresos habría que sumar los procedentes por una mayor productividad de los empleados(*), que aporta un impacto de 215€/m2.
Algunas empresas ya se están dando cuenta que desarrollar sus actividades dentro de edificios sostenibles es mejor para sus empleados y para sus economías.

Características de los edificios con certificación LEED

Los edificios que consiguen certificados LEED se caracterizan por tener principalmente:
  • Sistemas avanzados de ventilación que hacen disminuir los niveles de CO2, al tiempo que mantienen temperaturas óptimas. Esto ayuda significativamente en reducir los síntomas alérgicos y asmáticos, la fatiga, y dolores de cabeza de sus ocupantes. En definitiva, en hacer que el edificio sea más sano.
  • Materiales de construcción y acabados de baja o nula toxicidad, evitando que contaminantes químicos puedan ser inhalados. Nos estamos refiriendo principalmente a los compuestos orgánicos volátiles (COV) como el formaldehído, clorobenceno, etc…
  • Mayor uso de luz natural y de iluminación eficiente. Esta característica hace que se reduzca el consumo de energía, mejorando además el rendimiento de los trabajadores.

Independientemente del grado de autosuficiencia energética que tengan este tipo de construcciones, es evidente que la buena calidad del aire, lumínica, y el mayor confort térmico, repercute en el bienestar de sus ocupantes, y por tanto en el rendimiento de las tareas que lleven a cabo, que se han llegado a medir en un 3.2%, según estudios de la Universidad de Carnegie Mellon.
(*) Según estudio realizado por la Universidad de San Diego realizado sobre 154 edificios, que indica que en aquellos que poseían certificación LEED se daba  2,88 días menos de baja por enfermedad en los empleados. Considerando una superficie media de 23m2 por trabajador, y 250 días laborables al año, esta disminución de bajas por enfermedad significaba para las empresas  54€/m2 al año. Este incremento de productividad se traduce en una cantidad neta de 215€/m2. 

viernes, 9 de agosto de 2013

Cajas Musicales / BDP architects

17 agosto 2011

Las exhibiciones de los festivales son temporales por definición, por lo que el uso de materiales de construcción que puedan ser reutilizados tiene mucho sentido. Es por esto que los arquitectos de BDP architects eligieron contenedores de transporte en una instalación musical para niños en el Festival Internacional de Manchester el mes pasado.

© BDP architects

Los arquitectos trabajaron en colaboración con los organizadores del festival, transformado 78 de estos gigantes containers en cajas musicales. Apilados de forma intermitente y dispersa en forma elíptica, los contenedores generan una zona de juegos acústicos para niños y adultos.
© BDP architects

La instalación se encuentra en los muelles de Salford Quays en Manchester, ofreciendo también espacios de actuación, teatros, estudios de grabación y una serie de habitaciones interactivas.
© BDP architects

Aunque la ciudad no es calurosa, se dispusieron lonas recicladas para entregar sombra; otras de ellas fueron instaladas en los extremos de las cajas para indicar a los visitantes que tipo de exhibición hay en el interior cada una.
© BDP architects

Manchester es una ciudad portuaria, es por eso que el reciclaje de contenedores es una excelente manera de volver a utilizar aquellos que han terminado su vida útil y al mismo tiempo invitar a los niños de la ciudad a jugar a través de la música.

martes, 6 de agosto de 2013

Containerlove / LHVH Architekten


From the architect. At first glance, this container house looks like it is just a temporary housing solution, located on a rural site surrounded by cow fields, woods, and houses with saddle roofs. After detailed planning and a four-week production phase, the containers were delivered and mounted and the residents could even move in on the same day.
Most of the work was carried out off-site so only the joints, pipes and connections needed to be finished on-site. The neighbors’ initial surprise soon changed to a positive response. The surprisingly generous interior space was admired just as much as the protected terrace at the rear of the house. However the question remains as to when the roof will be delivered.