viernes, 25 de febrero de 2011

DTVA Christ Church Grammar School / Donaldson + Warn

25 de febrero de 2011.

© Leon Bird
Architects: Donaldson + Warn
Location: Perth, Australia
Design director: Geoff Warn
Project lider: Peter Kernot
Client: Christ Church Grammar School
Project area: 3,200 sqm
Project year: 2009
Photographs: Leon Bird

The client, Christ Church Grammar School, requested a new facility that would provide the spatial and functional facilities for manual crafts and visual arts education. It was equally important to the School that the prominent corner site was furnished with an attractive building that positively addressed the school campus as well as the busy streetscape.

At the urban scale, the new DTVA is set back, in a gesture of respect, to reveal the beautiful architecture of the neighbouring Anglican Church and the distinctive tree that marks the intersection. DTVA provides students and teachers with the latest equipment, technology and facilities in a variety of spaces arranged to support the most current educational practices. The finished complex is considered a state-of-the-art facility for a secondary school.

Sustainable buildings are important to Christ Church Grammar School. In addition to the passive design principles providing cross ventilation and natural light through perimeter windows and skylights, the high energy demands of this fully equipped facility utilise a geo-thermal bore and subterranean air-handling system to assist in the heating and cooling requirements. This technology, the first of its kind in Western Australia, significantly reduces the costs of energy.