miércoles, 12 de enero de 2011

CEU Pimentas / Biselli + Katchborian architects

12 de enero de 2011.

© Nelson Kon
Architects: Biselli + Katchborian architects
Location: Sao Paulo, Brazil
Project area: 16,000 sqm
Project year: 2008 – 2010
Photographs: Nelson Kon

© Nelson Kon
The CEU Pimentas is located in Guarulhos, in Pimentas neighborhood, a place with few community equipment directed to education, leisure and sports.

The project is configured in a line, materialized in a large metallic roof that houses in its longitudinal borders different uses, articulated by a void which culminates in a central area dedicated to the use of sports. The aquatic complex is located outside this axis, in the external area. The plain topography and the linear configuration site were determinant for the architectural parti.

The various uses are distributed in blocks, in cast-in-place concrete and pre-cast concrete. Library, classrooms and cafeteria are located in the west side of the axis. On the opposite side, are located the volumes of classrooms, artistic gymnastics, dance and auditoriums.

The central void is a square. Without a program previously defined, it articulates the programs around it, through suggested pathways and bridges on the first floor, and allows various uses along its seats and free spaces. The colors chosen for the inner facades (which variate from yellow to green) contribute to the diversity and ludic atmosphere of this inner square.